Tack vare BrightAnalytics upptäckte vi till och med en vattenläcka och pengarna, bokstavligen, rann inte iväg längre.

-Ines Decoutere, Financial Manager
J.Cortés_testimonial_BrightAnalytics
"Du kan inte utveckla ett sånt program själv. BrightAnalytics förstår perfekt vad du behöver."
- Ines Decoutere, Financial Manager

Moduler i bruk

Spåra och hantera kostnader med lätthet

“BrightAnalytics är tydligt gjord av människor med en tydlig, praktisk vision om vad som gör ett bra finansiell rapporteringsprogram. ” Inget annat än beröm från J. Cortès VD Frederik Vandermarliere. Det västflamländska familjeföretaget tillverkar och säljer cigarrer över hela världen. Tack vare BrightAnalytics är alla siffror centraliserade och rapporterade på ett ställe.

Historien om J. Cortès börjar i Moen på vinden ovanför Maurits Vandermarlieres cigarrbutik. Tio år senare öppnade han en liten fabrik i Heestert och nu, 83 år senare, har företaget egna fabriker i Kortemark, Sri Lanka, Dominikanska republiken och Nicaragua.

Frederik är den tredje generationen av Vandermarliere som driver företaget. Han föddes liksom mellan tobaksbladen och har en enorm passion för produkten. Under hans ledning förvärvade J. Cortès ett antal företag 2016. Nu har de sex filialer.

Förvärv och enighet

Ett år innan de första förvärven fick J. Cortès nys om BrightAnalytics. “Vi hade ifrågasatt våra rapporteringsmetoder under en tid. Ursprungligen ville vi utveckla vårt eget program”, säger Ines Decoutere, ekonomichef på J. Cortès. “När vi introducerades för BrightAnalytics insåg vi att vi aldrig skulle kunna göra något sådant själva. Det var dock inte längre nödvändigt. Våra förväntningar uppfylldes omedelbart.

Vid uppköpen stod det snart klart att det fanns ett behov av enighet inom företaget. “Varje gren hade olika redovisningsprogram och rapporteringsmetod”, säger Decoutere. “Det är svårt att bilda sig en allmän och strömlinjeformad bild på det sättet.”

Konsolidera data och företag

Varje filial kunde behålla dessa redovisningsprogram. BrightAnalytics läser all data automatiskt och alla konsulterar bara vad han eller hon behöver. Att analysera är lätt, att jämföra är lätt. Inga överflödiga fönster eller information, och på ett ordnat sätt.

“Siffrorna visas nu på ett enhetligt sätt , vilket gör arbetet lättare”, säger Ines Decoutere. “Detta beror på att du med varje siffra kan gå tillbaka till nivån för bokningen, detta används mycket hos oss för att hämta detaljerna.”

Gör upp budgetar

Konsolideringen av siffrorna görs inte längre i en Excel-fil. “Man behövde nästan vara en IT-kille för att göra det”, säger Decoutere. J. Cortès arbetar med fyra subkonsolideringar och ett paraply. “Nu samlar vi siffror från varje nivå med några få klick.

J. Cortès använder också BrightAnalytics för budgetering, upp till tre år framåt. Förberedelserna görs på ett enhetligt sätt överallt. Det sparar mycket arbete.

Följ upp kostnader

J. Cortès väljer att ge chefer och revisorer tillgång till alla siffror. Försäljningschefer i de olika regionerna ser bara P&L för sitt område. På så sätt spårar de sina kostnader och sin EBITDA och har insyn i sin bruttomarginal.

Den kostnadsspårningen har redan gett fördelar. “Vi arbetar mer effektivt och ser direkt var vi kan göra besparingar”, säger Decoutere. “För några år sedan märkte vi en stor ökning av våra vattenkostnader. Det visade sig att det fanns en läcka i byggnaden. Tack vare BrightAnalytics rann inga mer pengar iväg.”

Förtroende

“Programmet erbjuder precis vad du behöver,” tror Ines. Du rapporterar alltid på samma sätt, internt och externt. På så sätt skapar du en välbekant överblick, vilket också skapar förtroende.

“Det är ett användarvänligt program”, instämmer vd Frederik Vandermarliere. “Även utan redovisningsutbildning kan du snabbt hitta dit. Du kan göra mycket på ett enkelt sätt, och till ett rimligt pris.”

Behåll marknadsandelar

BrightAnalytics hjälper J. Cortès att hålla den ekonomiska översikten på ett tydligt sätt. För cigarrtillverkaren handlar det främst om att behålla sin marknadsandel de kommande åren. Tobaksmarknaden är inte en lätt sektor att fortsätta göra vinster på. Det är en produkt som, samtidigt som den är mycket arbets- och kapitalintensiv, utstrålar lyx och kvalitet. Och för det finns det alltid fans att hitta.

⭐⭐⭐⭐⭐

logo flower

De fem fördelarna med BrightAnalytics enligt J. Cortès:

  • Snabbt, användarvänligt och tydligt
  • Konsolidera siffrorna från de olika webbplatserna.
  • Utarbeta budgetar
  • Se siffror i lokal valuta och i euro
  • Skräddarsydd åtkomstkontroll

Är du nyfiken på vad BrightAnalytics kan betyda?