BrightAnalytics-plattformen ger enorma tidsbesparingar och minskar risken för fel till ett minimum.

-Kris Van den Houte, ekonomichef
"Tack vare kartläggningen i förväg pratar vi idag alla samma språk över företagen."
- Kris Van den Houte, ekonomichef

Moduler i bruk

3 redovisningspaket, 1 finansiell rapporteringsverktyg

När H2O Group, HYE grundades 2019, uttryckte aktieägarna omedelbart ambitionen att profilera de 13 bolagen som tillhör holdingbolaget som en stark koncern från och med nu, även på finansiell nivå. Vilket redovisningspaket dotterbolagen än arbetar med – Centric, Exact eller Navision – de ansluter alla till BrightAnalytics för finansiell rapportering. Och det har gjort arbetet mycket lättare.

”Alla företag i H2O-gruppen är verksamma inom vattenteknik, konstruktion och sjöfart”, inleder Kris Vandenhoute, finansdirektör och delägare. ”Varje företag har sitt eget redovisningsverktyg: för byggverksamheten använder vi Centric, för sjöfarten använder vi Exact och för alla andra företag Navision. Innan holdingbolaget bildades sågs det ekonomiska resultatet för varje dotterbolag separat i Excel. Det fanns ingen riktig känsla av att tillhöra en grupp. Vi ville ändra på det från dag ett.”

Sömlös anslutning

Efter att ha deltagit i en demo på BrightAnalytics blev H2O Group fast. ”Det faktum att BrightAnalytics kunde knyta an till alla våra redovisningsverktyg var avgörande för oss. Detta gjorde det möjligt för oss att rapportera över bolagen. Och jag måste säga: de tre kopplingarna fungerar perfekt, med ett litet undantag här och där. Detta beror vanligtvis inte på BrightAnalytics utan på vårt ERP-paket. Vid sådana tillfällen informerar BrightAnalytics oss innan vi ens har insett att kontakten inte fungerar, varefter problemet löses mycket snabbt.”

Tolkningen av siffror över företag är mycket lättare för H2O Group, eftersom de alla är kartlagda på samma sätt. ”Alla bokför inte på samma sätt”, förklarar controller Kristel Beck. ”Men tack vare den kartläggning vi gjorde i förväg filtreras skillnaderna korrekt i BrightAnalytics rapportering. Som ett resultat talar vi alla samma språk idag, över företagen, när det kommer till siffror.”

Konsoliderad rapportering

H2O Group gick till och med ett steg längre: de ville också att verktyget skulle göra det enkelt att konsolidera, förklarar Kris. ”Det faktum att de konsoliderade siffrorna nu kommer direkt från paketet sparar oss mycket tid. Dessutom minskar det risken för fel till ett minimum. Vi kan nu göra upp våra budgetar på både företags- och koncernnivå. Tack vare BrightAnalytics kan vi också övervaka koncernens likviditet.”

Med tiden vill de till och med använda BrightAnalytics för verksamhetsrapportering. ”Flera av våra företag har analytiska rapporter som mäter driftprestanda, till exempel för att övervaka byggarbetsplatser. Idag genereras dessa rapporter fortfarande av en annan mjukvara, men i framtiden vill vi integrera dem i BrightAnalytics. Vi kommer att göra detta så snart som möjligt eftersom vi har bra koll på finansiell rapportering, säger Kris.

Input för förhandlingar

Under tiden, tack vare plattformen, letar H2O Group redan efter synergier inom förvärvsområdet för sina olika dotterbolag. ”BrightAnalytics har konfigurerat en extra modul, skräddarsydd för våra behov. Detta gör det möjligt för den centrala inköpare som vi nyligen har rekryterat att filtrera information över företagen, även ner till leverantörsnivå, kategorier av råvaror och material. Detta ger honom gyllene information . Vi kan jämföra priser, förhandla bättre och bättre följa upp köpen. Systemet är väldigt flexibelt i det avseendet. Kostnaden för paketet är också försvarlig, eftersom vi kan finjustera det till de saker vi anser vara viktiga.”

Slutligen känner H2O Group sig också lugnad av BrightAnalytics när det gäller företagets fortsatta tillväxtambitioner. ”När vi gör förvärv vet vi: vilket paket som än används i företaget vi förvärvar, hur det än fungerar, kommer BrightAnalytics att tillåta oss att integrera det mycket snabbt och enkelt i vår koncernrapportering.”

Tips från H2O Group / HYE

”Kartläggningen tog mycket tid, men bevisar sitt värde”, säger Kristel. ”Vi såg till att detta gjordes enhetligt för alla våra företag så att alla kostnadskonton kunde jämföras mellan företag på lika villkor. Detta var en engångsföreteelse och tidskrävande övning, men det bär verkligen frukt. Så säkerställ att du ger tillräckligt med tid för detta.”

logo flower

Fördelarna med BrightAnalytics enligt HYE:

  • Ett verktyg, 13 företag
  • Användarvänlig plattform
  • Kvalitativ och snabb service
  • Enorm tidsbesparing: konsoliderade siffror kommer direkt från verktyget.
  • Risken för fel är praktiskt taget obefintlig

Är du nyfiken på vad BrightAnalytics kan betyda?