BrightAnalytics på Laracon

För några månader sedan anmälde vi oss till Laracon, den årliga konferensen för Laravel-ramverket där BrightAnalytics utvecklas: ett utmärkt tillfälle att ta del av erfarenheterna från andra personer som arbetar med ramverket.

Vi började tidigt på onsdagen: vi åkte till flygplatsen klockan 4 på morgonen för att ta vårt flyg. Eftersom Laracon började på torsdagen var detta ett idealiskt tillfälle att fördjupa sig helt i Madrids kultur. Vi åkte en hop-on-off-buss och utforskade Madrids viktigaste monument och besökte Real Madrids fotbollsstadion, som är hemvist för en av världens mest kända fotbollsklubbar. Vi hade en fantastisk panoramautsikt från stadions topp, definitivt ett bestående intryck! På torsdagen åkte vi till Laracon för en heldag med föreläsningar av personer från Laravel-communityt. Agendan innehöll en mängd olika presentationer, från bästa kodnings- och säkerhetsrutiner till att skapa visuellt tilltalande applikationer. Några höjdpunkter som vi vill dela med oss av:

  1. Freek Van der Herten, välkänd talare och utvecklare i Laravel-communityt, inledde konferensen. Hans företag Spatie ansvarar för utvecklingen av mer än 200 paket. Han gav en inblick i hur man kan hålla väsentliga delar av en applikation så enkla som möjligt, samtidigt som man behåller alla viktiga funktioner. Detta är särskilt en utmaning med stora applikationer där flera personer arbetar i/på den samtidigt.
  2. Föreläsningen ”The Laravel Core – Demystify The Beast” handlade inte så mycket om de olika funktionerna i vårt ramverk, utan mer om den interna logiken bakom det. Tack vare Christoph Rumpel förstår vi nu Laravels kärna bättre. Enligt honom gör det dig till en bättre utvecklare att känna till ditt ramverk. Och varför är det så viktigt? Att känna till ditt ramverk gör det lättare att felsöka.
  3. Nuno Maduro gav oss en bra och engagerande diskussion om att skriva effektiv PHP-kod. Han jämförde programmering med bilkörning: defensiv programmering innebär att man utgår från att andra kommer att göra misstag, vilket innebär att man tar hänsyn till alla risker. Precis som defensiv körning!
  4. Vi blev taggade av Antti Rössi, den etiska hackern, som berättade om hur en Laravel-applikation kan hackas och hur vi kan förhindra att det händer. Han presenterade alla olika typer av attacker som hackare kan använda för att få tillgång till din applikation, inklusive XSS-attacker, CSRF-attacker, SQL-injektion och så vidare. Det viktigaste budskapet här är att tänka som en hackare för att hitta de bästa lösningarna.

Förutom tapas och drinkar fick vi en hel del hjärnmat, till exempel om utformning av realtidsapplikationer och om att bygga applikationer med flera hyresgäster. Ett sista besök på Faro de Moncloa gav oss en magnifik utsikt över Madrid, helt fantastiskt! Vi fångade säkert stadens skönhet, men vi var ännu mer glada över att dela med oss av alla de insikter vi fick under PHP-konferensen i Laracon och omsätta dem i praktiken.