Tack vare rapporterna från BrightAnalytics kan vi bättre övervaka prestandan på våra sajter, fånga upp ytterligare arbete och vidarefakturera det.

-Dries Devroe, Ekonomichef
"Vi kan inte lämna ett problem på en byggarbetsplats. Ett företag som vårt måste vara på bollen. Tack vare BrightAnalytics kan vi."
- Dries Devroe, Ekonomichef

Moduler i bruk

Omsättning, kostnader och marginal per gård med ett enda klick

Företag inom byggbranschen behöver ofta en projektredovisning utöver en ekonomisk, för att noga följa upp byggarbetsplatser. Det gäller även den ledande totalpartnern för byggprojekt Verhelst Group från Oostende. De bestämde sig för att byta all sin rapportering till BrightAnalytics. Resultatet? Insikt i kvadrat.

När Dries Devroe, CFO för Verhelst Group, visades en demo av BrightAnalytics av en kollega CFO, blev han omedelbart fascinerad. “Faktum är att vår rapportering var väldigt otymplig vid den tiden”, börjar han. “Vi är ett ledande, progressivt, familjeägt byggföretag med sex kompetensområden och totalt 15 företag. Finansiell och konsoliderad rapportering krävs samt projektrapportering. Detta är en rapport om Verhelst Aannemingen-sajterna, som fungerar som underlag för de månatliga diskussionerna med våra platschefer. Fram till nyligen skedde detta via Excel och QlikView , där det fanns ett rapporteringslager som gjorde kopplingen till vårt redovisningspaket KPD . Denna rapportering utvecklades dock aldrig ordentligt, och även efter många försök kunde vi inte fixa det. När jag såg den visuella kraften och användarvänligheten i BrightAnalytics bestämde jag mig för att sätta mig runt ritbordet igen och börja om från början med ett vitt ark.”

Belgisk redovisning som grund

Efter att ha frågat några BrightAnalytics-referenser om deras erfarenheter av verktyget, bestämde sig Dries. “Du vet, att få en demo är alltid roligt och trevligt. Du får se de bästa egenskaperna och funktionerna, och allt är snyggt och snyggt. Att ifrågasätta referenser ger en mer ärlig bild. Men alla jag pratade med var förtjusta i verktyget. Mindre än en månad senare var BrightAnalytics igång”, fortsätter han. “Vi började med standardprodukten: den finansiella rapporteringen. Det gjorde att en bra produkt omedelbart låg på bordet. Allt fungerar perfekt, speciellt när vi vill klicka oss igenom och zooma in på reskontrakonton, analytiska konton, fakturor… Det är allt möjligt. Det är en stor fördel att BrightAnalytics är ett belgiskt företag, med belgisk redovisning som grund. Du kan se det i allt: beteckningar, klassificeringar …”

Snabblänk till KPD

Till en början gjordes projektrapporteringen fortfarande via Excel, men Dries använder nu även BrightAnalytics för detta ändamål. “Det handlar om en extra P&L, driven av den analytiska kostnadstypen. Varje sajt har en resultaträkning och en platsrapport där vi kan följa upp allt från A till Ö i detalj och från närområdet. Detta är viktigt, eftersom en byggarbetsplats är en öppen miljö med många parametrar som kan påverka vår effektivitet. Vi använder rapporterna från BrightAnalytics i våra månatliga möten med plats- och projektledare. Detta gör att vi bättre kan övervaka prestanda och fånga upp ytterligare arbete så att vi kan fakturera det. Per plats, per projektledare och per platschef har vi en fullständig överblick över omsättningen, kostnaderna och marginalen.”

Var det inte svårt att koppla BrightAnalytics till KPD för detta ändamål? “Det löste sig på nolltid. En av BrightAnalytics fördelar är att det är en välutvecklad organisation med en kommersiell avdelning, ett backoffice etc. När du ställer en fråga får du svar inom en dag. De är väldigt flexibla. Och det är vad ett företag som vårt behöver idag. Vi måste kunna reagera snabbt. Vi kan inte låta problem på en sajt ligga kvar heller.”

Insikt i ursprunget till det konsoliderade resultatet

För konsolideringen av siffrorna lät Verhelst Group göra ytterligare ett antal konsolideringsrapporter utöver standardkonsolideringsverktyget, beroende på vilken konsolideringsmetod som använts för deras 15 bolag. “De här rapporterna skräddarsyddes för oss och gör att vi kan få ytterligare konsoliderad insikt om prestanda. Vi har definierat fyra grupper av aktiviteter – entreprenad, återvinning, maskiner och overhead – och detta gör det möjligt för oss att göra delkonsolideringen såväl som konsolideringen för hela koncernen . Detta ger oss bland annat insikt i ursprunget till våra resultat. Det fungerar så smidigt att vi nu är vid en punkt där det blir möjligt att konsolidera varje kvartal.”

Skulle Dries i sin tur rekommendera verktyget till andra? “Absolut. Eftersom det är så enkelt och intuitivt att använda, och det är rimligt prissatt. Den har också roliga funktioner: du kan lägga till kommentarer, dela åsikter med dina kollegor. Man kan också känna den västflamländska mentaliteten hos företaget bakom kulisserna. Det är “poer” i det, som vi säger. Det gör de bara. Dessutom fortsätter de att investera i teknik och i sina medarbetare. På så sätt vet du som kund: Jag har alltid den senaste utvecklingen tillgänglig.”

logo flower

Fördelarna med BrightAnalytics enligt Verhelst Group:

 • Snabbt igång
 • Snabb tillgång till information
 • Mycket smidigt och flexibelt
 • Lliten risk för fel
 • Intuitiv struktur, en lekman kan lätt hitta runt
 • Stor organisation som garanterar kontinuitet

Är du nyfiken på vad BrightAnalytics kan betyda?

 • Vem är BrightAnalytics?

  BrightAnalytics är ett ungt företag i sin uppskalningsfas med stora ambitioner. Vårt mål är att hjälpa så många företag som möjligt att få fart på att göra affärer tack vare tydlig insikt i ditt företags prestation. För detta automatiserar vi de komplexa rapporteringsprocesserna för dina finansiella, operativa och kontanta siffror. Så att du hela tiden kan hålla fingret på pulsen och växa snabbare men på ett kontrollerat sätt.

 • Varför använda BrightAnalytics som CFO?

  Vår rapporteringsplattform genererar strategiska rapporter så att du som CFO får mer tid att tolka siffror.

 • Kopplar BrightAnalytics med mitt paket?

  På sidan https://www.brightanalytics.se/integrationer/ du hittar en lista över alla våra integrationer.